Allergieën


Een allergie is een verhoogde gevoeligheid van het lichaam voor een bepaalde stof. Bij onze huisdieren kan dit zich uiten in huidklachten, m.n. jeuk. We onderscheiden verschillende soorten:
 
Atopie

Dit is de meest voorkomende allergie. De dieren zijn dan allergisch voor stoffen uit de omgeving zoals pollen, stofmijten, huidschilfers etc. Deze allergie begint meestal op jonge leeftijd ( <3 jaar) en kan in aanvang heel mild zijn, bijvoorbeeld alleen bij herhaling ontstoken oren of likken aan teentjes. Ook valt vaak op dat de klachten slechts een deel van het jaar bestaan, bijv. voor- en/of najaar.
 
Men kan een bloedtest en huidtest doen om te kijken op welke stoffen de hond reageert. Vervolgens kan men gaan “desensibiliseren”, d.w.z. deze stoffen gaan inspuiten om zo de hond minder allergisch te maken. Dit werkt slechts in een deel van de gevallen. Bij de kat werkt het (nog) helemaal niet.
 
Er zijn verschillende medicijnen om de allergische reactie te onderdrukken en zo een normaal mogelijk leven (zonder jeuk) voor het dier te scheppen. Corticosteroïden (prednison, dexoral) zijn middelen die uitstekend werken tegen de jeuk; men moet echter zo min mogelijk en zo weinig mogelijk van deze stoffen geven daar ze op lange termijn niet goed zijn voor de algehele gezondheid. Ciclosporinen (Atopica) zijn stoffen die ook vaak helpen en minder bijwerkingen hebben, ze zijn echter veel duurder. Ook zijn er shampoos en voeding (Skin Support) om de huid te ondersteunen.

Vlooienallergie

Dit is een allergie voor vlooien. De huid- en jeukklachten vind je dan vaak op de achterste helft van de hond of kat. Het hele jaar door vlooien bestrijden, zowel op dier als in de omgeving is soms voldoende. Andere keren moeten medicijnen worden gegeven.
 
Voedingsallergie

Dit is een allergie voor bestanddelen uit de voeding. Dit kan men testen door zogenaamd hypo-allergene voeding te geven. Dit houdt in: voeding die geen of weinig reactie opwekt, en waarvan zeker is dat de hond/kat deze nog niet eerder gehad heeft. De meeste zekerheid biedt een zelfbereid dieet. Struisvogelvlees met gekookte witte rijst of gekookte aardappels moet dan gedurende 6-8 weken gegeven worden, ZONDER toevoegingen of tussendoortjes. Als alternatief kan een kant-en-klaar dieet gegeven worden, alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Omschakelen van merk A naar merk B uit de winkel heeft dus geen zin! Als met een dergelijk dieet de klachten na 6 weken verdwenen zijn, kan men kijken of men de klachten weer kan opwekken (“provoceren”) door weer even de oude voeding te geven. Dan is de diagnose “voedingsallergie” met zekerheid gesteld. Zijn de klachten na 6-8 weken niet weg dan is er met zekerheid geen sprake van een voedselallergie!