Castratie Teef

Ja, het staat er echt! Ook een teefje wordt gecastreerd en niet gesteriliseerd. Om u hierover beter te informeren hebben we deze folder gemaakt, zodat u over dit onderwerp een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat houdt deze operatie nou precies in?

Onder narcose worden de eierstokken en de baarmoeder eruit gehaald. Dit betekent dus dat uw hond na deze operatie niet meer loops zal worden.

Waarom is het beter om mijn hond te laten castreren?

Er zijn twee belangrijke aandoeningen die we vaker zien bij teefjes die niet gecastreerd zijn.

Pyometra: Dit is een baarmoederontsteking die vaak bij elke loopsheid iets erger wordt. Door die ontsteking hoopt zich in de baarmoeder pus op. Vaak merk je het pas als de hond erg ziek is, of als er al pus uit de baarmoeder loopt. De behandeling hiervoor is castratie, maar de risico's zijn nu vele malen groter. Zo kan de baarmoeder in de buik scheuren, waardoor er pus in de buikholte komt. Dit kan een buikvliesontsteking veroorzaken. Ook is de kans op bloedingen groter. Het risico dat uw hond sterft, is onder deze omstandigheden groot.

Mammatumoren: Dit zijn melkkliertumoren, oftewel borstkanker. Door een teefje zo vroeg mogelijk te castreren wordt de kans op borstkanker een stuk kleiner.

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat uw hond niet meer loops wordt en dus zult u ook geen last meer hebben van opdringerige reuen, en bloedvlekken op uw vloeren. Ook kan uw hond niet meer schijnzwanger worden.

Wat is de beste leeftijd om mijn hond te laten castreren?

Het liefst zo vroeg mogelijk. De beste tijd is ongeveer 2-3 maanden na de eerste loopsheid, want het risico op borsttumoren vergroot met elke loopsheid. We doen de operatie het liefst tussen 2 loopsheden in. De baarmoeder is dan "in rust". Het is in uitzonderlijke gevallen ook mogelijk de hond te castreren voor de eerste loopsheid, op een leeftijd van 7 maanden.

Waarom liever geen antiloopsheidprik?

Een antiloopsheidprik vergroot juist de kans op baarmoederontsteking, mammatumoren, andere vormen van kanker en diverse ziektes, waaronder suikerziekte. Bovendien zijn de kosten van de antiloopsheidprik elke 5 maanden gedurende het hele leven van de hond hoger dan een operatie op jonge leeftijd. De kosten van een operatie bij een baarmoederontsteking of bij mammatumoren zullen ook hoger zijn dan die van een gewone castratie.

De dag van de operatie, wat gebeurt er dan?

Voor een bezoek bij ons moet u altijd een afspraak maken. Het is de bedoeling dat uw hond nuchter komt. Dat betekent dat uw hond vanaf de avond ervoor vanaf 18:00 uur niks meer mag eten. Voor het slapen gaan neemt u ook het drinken weg. Laat uw hond nog even uit voordat u naar de praktijk komt. Voordat uw hond de eerste injectie krijgt worden eerst het hart en de longen onderzocht. U mag dan met uw hond in de wachtkamer plaats nemen tot ze slaperig is. Daarna wordt uw hond opgenomen. Verder krijgt uw hond gasnarcose. Dit heeft als voordeel dat tijdens de operatie veel sneller ingegrepen kan worden als er iets gebeurd. Via de hartmonitor kunnen we ook precies controleren hoe het met de hond gaat.

Nadat de baarmoeder en de eierstokken zijn verwijderd, wordt de buik gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De huid wordt onderhuids gehecht, dus u ziet aan de buitenkant geen hechtingen. Als uw hond goed wakker is mag zij naar huis. Doorgaans is uw hond vrij snel weer de oude.

We hopen u met deze folder goed geïnformeerd te hebben. Ons advies is altijd om uw hond zo vroeg mogelijk te laten castreren, om een hoop problemen op latere leeftijd te voorkomen. We zijn er om zieke dieren te helpen, maar voorkomen is beter dan genezen.