
Vaccinaties
Een pasgeboren pup heeft antistoffen meegekregen van zijn moeder. Na een paar weken neemt deze afweer af en moet de hond dus ingeënt worden. Dit gebeurt 3 keer:
Leeftijd Vaccinatie
6 weken puppy-enting
9 weken cocktail of parvo-lepto
12 weken cocktail
Daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald. Naast deze basisvaccinatie zijn er nog twee vaccinaties:
Kennelhoest: Deze besmettelijke ziekte kom je vaak tegen op plaatsen waar veel honden samenkomen. Als u van plan bent om een puppy-cursus te volgen, of als de hond wel eens naar een pension gaat, is het verstandig om tegen deze ziekte te vaccineren.
Rabiës: Dit is de enting tegen hondsdolheid. Zodra u een grens passeert is deze enting verplicht, dus ook als u naar België of Duitsland gaat. Bent u van plan verder weg te gaan op vakantie en gaat de hond mee, vraag dan aan de assistente of dierenarts of er voor dat land speciale eisen worden gesteld.
Als de pup komt voor zijn inenting wordt hij ook helemaal nagekeken.
Ontwormen
Elke pup wordt met spoelwormen geboren. Deze krijgen ze mee van de moederhond als ze nog in de buik zitten. Na de geboorte worden ze weer via de moedermelk besmet. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens. Het is dus belangrijk om pups regelmatig te ontwormen. Dit kunt u het beste op de volgende leeftijd doen:
2 weken 4 weken 6 weken 2 maanden 3 maanden 4 maanden 5 maanden 6 maanden
Daarna is het verstandig ze minstens 4 x per jaar te ontwormen.
Chippen
Vroeger kregen honden een tatoeage in hun oor, zodat iedere hond herkenbaar was. Tegenwoordig is hier een betere methode voor; de chip. Deze heeft het formaat van een rijstkorrel en wordt door de dierenarts met een naald onder de huid ingebracht. Zo krijgt de hond zijn eigen unieke nummer. Dit nummer wordt samen met uw adres en telefoonnummer geregistreerd in een databank. Als de hond wegloopt, kan zo de eigenaar eenvoudig opgespoord worden. Per 3 juli 2004 moeten alle honden een chip hebben zodra ze de grens passeren.
Voer
U kunt uw pup het beste puppy voer geven. Hierbij is belangrijk om een onderscheid te maken tussen puppy voer voor grote rassen en puppy voer voor kleine rassen.
Zindelijkheidstraining
Deze methode is gebaseerd op het principe dat een hond zelden zijn eigen nest bevuild. Hiervoor zet je de pup in een bench op het moment dat je er zelf niet bij bent. Na het slapen, eten, drinken, spelen etc. laat je de hond buiten plassen. Dit moet je regelmatig doen, want de blaasspieren van de pup zijn nog niet zo sterk. Je zult al snel in de gaten hebben hoe de pup zich gedraagt als hij moet plassen (piepen, draaien, etc.). Deze methode is maar een voorbeeld. Natuurlijk zijn er ook nog andere methoden die net zo goed werken.
Tot slot is het belangrijk om uw pup met zo veel mogelijk nieuwe situaties kennis te laten maken. Dit noemen we socialiseren. Dit moet op een jonge leeftijd gebeuren. Zo krijgt u later een hond die niet snel bang is en zich in alle situaties goed gedraagt.